Képek karantén idején – Női energiák

Rajnai Krisztina Egeresi Nóra

A Fotók karantén idején két sorozata után, Képek karantén idején következnek, melyben 16 alkotó mutatkozik meg. Nyolc fotós és nyolc képzőművész, párosával ismerkedtek meg egymással, chat-szobákban. Megérzés alapján alakítottam ki a párokat. A legtöbb esetben a közös beszélgetésekből alakultak ki a témák, melyeket mindenki a maga eszközével dolgozott ki.

 

A nyolcadik téma -mely egyben ezt a sorozatot zárja-,  Egeresi Nóra Ilona és Rajnai Krisztina közös gondolkodásából született meg:

 

Női energiák

 

“Mert én vagyok az első és az utolsó
Én vagyok a nagyra becsült és a megvetett
Én vagyok a szajha és a szent
Én vagyok az anya és a leánygyermek
Én vagyok anyám karja
Meddő vagyok, és számtalan gyermekem van
Én vagyok az asszony és a hajadon
Én vagyok, aki világra hoz, s aki soha nem szült
Én vagyok a vigasz a szülési fájdalmakban
Én vagyok a feleség és a férj
És engem a férjem teremtett
Én vagyok az apám anyja
Én vagyok a férjem húga
És ő az én eltaszított fiam
Mindig tiszteljetek
Mert én vagyok a gyalázatos és a nagyszerű.”

/Nag Hammadi-i iratokból/

 

@Rajnai Krisztina

 

A női energia számomra sokrétű. Jelenleg az anyasághoz kapcsolódik legerősebben és egy rejtett, belső erőtartalék is.

 

Életadás. Szeretet. Boldogság. Csodálat. Bizonytalanság. Erő. Gyengeség. Állandó változás. Megújulás. Rugalmasság. Magány. Alkotás. Szülés. Halálfélelem. Óvás. Fájdalom. Koncentráció. Békesség. Gyógyítás. Elfogadás. Rettegés. Elengedés. Idegesség. Megnyugvás. Bűntudat. Büszkeség. Szorongás. Élvezet. Kétségbeesés. Megértés. Öröm. Sírás. Harmónia. Szégyen. Érzékiség. Vágy. Csalódottság. Elszántság. Kimerültség. Derű. Tehetetlenség. Izgatottság. Energikusság. Unalom. Hála.

 

A karantén-helyzetben megtapasztalt érzelmek skálája számomra nagyban hasonlítható az anyaság során meg- és átélt érzelmi helyzetekhez.

 

@Egeresi Nóra Ilona

 

Én egy illusztrációban festettem és rajzoltam meg azt a női megtartó állapotot, energiát, amely a kiteljesedett Lilith Nőnek azon része, aki tiszta szeretetben, valódi elfogadásban, s tiszteletben van önmagával, kapcsolódik valódi Magjával, természetével, s így áramlik, összetart. Szellemet-lelket-testet. Áramlik, mint a víz; s összetart, mint víz a test sejtjeit, vagy a földet. Erre a belső magra épülhet bármilyen szerep: társnak, anyának, barátnak, alkotónak lenni. Mert ez az önMAGát megtartó női erő termékennyé, befogadóvá, összeolvadóvá, s igazi kapcsolódásra képessé varázsolja egyaránt a belvilágot, s ebből kiindulva a külvilágot is. Megtart. Legyenek akár nagy hullámok az életben, vagy szelíden símogató vizek, vagy egy karantén. Ez varázslat, önmagammal, és így aztán másokkal – is. A térrel is, amiben él (karantén ideje alatt) a család, a pár, a nő. Mert a fókusz bent van, a Nő szentélyében .

 

@Egeresi Nóra Ilona- Lilith a természetben

 

Nóri és Kriszti beszélgetése a női lét köré fonódott. Mindketten édesanyák, alkotók és nagyjából hasonló életfázisban vannak. Az anyaság még a friss élmények között van, talán most áll be az az egyensúly, ahol az alkotás és az anyaság egymás mellett és egymást emelve, kiegészítve tudnak jelen lenni. Mert van, mikor egy nő életében minden a feje tetejére áll, és nehéz – akár kilátástalannak tűnik – visszatalálni önmagunkhoz. Annak az elfogadása, hogy minden érzésnek és minden bizonytalanságnak létjogosultsága van, új távlatokat nyit. Átsegít, s továbbvezet.  Hiszen: panta rhei.

 

Egeresi Nóra Ilona grafikus, képzőművész és falfestő honlapja itt található.

Rajnai Krisztina fotográfus és jogász. Róla bővebben az instagramon, itt.

 

Az oldalon található fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.