Képek karantén idején – Újjászületés

Atlasz Gábor Gombai Gellért borító

A Fotók karantén idején két sorozata után, Képek karantén idején következnek, melyben 16 alkotó mutatkozik meg. Nyolc fotós és nyolc képzőművész, párosával ismerkedtek meg egymással, chat-szobákban. Megérzés alapján alakítottam ki a párokat. A legtöbb esetben a közös beszélgetésekből alakultak ki a témák, melyeket mindenki a maga eszközével dolgozott ki.

 

A hatodik téma, Atlasz Gábor és Gombai Gellért közös eszmecseréjéből született meg:

 

Újjászületés

 

Ma, a megpróbáltatás idején, különösen is aktuálisnak érzem, amit húsz évvel ezelőtt fontosnak tartottam megfesteni és egy leírt gondolatsorral már akkor kísérni.

MI A SZOBA ? Élettől és gondolattól telített festői tér. Nem interieur, hanem sokkal inkább közeg. Ürügy, hogy az ember a természet erejéről valljon, de elhagyni való burok is, az újjászületéshez.

 

Atlasz Gábor Újjászületés karantén@Atlasz Gábor – Újjászületés 2000 – 100 x 100 cm, olaj – fa

 

Ennél a folyamatnál Gábor festménye volt a kiindulópont. Ebből nyíltak ki a beszélgetések, az egymás megismerése. Két érzékeny antennával megáldott alkotó, baráti társalgásának lehettem részése. Köszönöm. 

Ahogy az alkotások is mutatják, a téma örök, sok irányból megközelíthető. Nézhetjük globálisan és nézhetjük az egy ember szemszögéből is. Viszont újjászületni társadalmi szinten is, csak egyenként lehet. A szülés, születés, újjászületés a kettősséget hordozza magában. Az élet és a halál erői jelennek meg. Bárminemű változás is ugyanennek a két energiának a táncát ötvözi. 

Míg Gábor ecsetvonásai elemi erővel ragadnak el minket, szinte érezni ahogy az új energia tisztára mos mindent, addig Gellért fényképen, az ezt megelőző állapot tükrőződik, csendes, az idő egy pillanatra megállt, csak saját szívdobbanásunk halható.  

 

A fény már beszűrődik. A test még fekszik. Előbb-utóbb történni fog valami. Az ablakok még csukva vannak, de kint zajlik már valami. Belül még gyász van, a kis magzat még bent. Holnap lesz a műtét.

 

Véletlenek márpedig nincsenek. Az Újjászületés festményre egy nagyon intim, őszinte kép a válasz. Az alkotás gyógyír.

“Atyám, látom a mindenséget, látom önmagamat a láthatatlanban.” Mire Hermész így szól: “Ez, fiam, az újjászületés.”*

@Gombai Gellért

 

Atlasz Gábor, festőművész, mozgásszínházi rendező. Művészetéről bővebben honlapján tájékozódhatunk.

Gombai Gellért fotográfus alkotásai facebookon és a behance oldalon találhatóak.

 

A borítóképen Atlasz Gáborról Rosta József készítette a fényképet.

 

Az oldalon található fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.

 

*Hamvas Béla: A logosz-faj (részlet a Scientia Sacra1. második kötetéből)