Képek karantén idején – Karanténmagány

Holman Zsófia Telkes Tímea borítókép

A Fotók karantén idején két sorozata után, Képek karantén idején következnek, melyben 16 alkotó mutatkozik meg. Nyolc fotós és nyolc képzőművész, párosával ismerkedtek meg egymással, chat-szobákban. Megérzés alapján alakítottam ki a párokat. A legtöbb esetben a közös beszélgetésekből alakultak ki a témák, melyeket mindenki a maga eszközével dolgozott ki.

 

Az ötödik téma, Holman Zsófia és Telkes Tímea közös  kreatívitásából született meg:

 

Karanténmagány

 

Kiindulópont:
“Mind Edward Hopper festményekként éltünk a karantén idején. Szeparáltan, mégis együtt éltük meg a magányt, innen jött a közös alkotásunk alapja. Ahogy online ismerkedtünk, egyértelművé vált, hogy közös eszközökkel dolgoztunk eddig: szarkazmussal, illetve a sötét hangulatú alkotásaink között is láttunk párhuzamot. Az is kiderült, hogy mindketten inspirálónak találjuk Edward Hopper műveit és az akkori szeparáció során mi is úgy éreztük, mintha az ő festményén szerepelnénk. Egy elszaparált, hétköznapi helyen, ahol végtelennek tűnik az idő.”
Technika:
“Reflektáljunk egymásra? Legyen montázs? Legyen kollázs? Kerüljön a fotó a festményre vagy kerüljön a festmény a fotóra? Az utóbbi lett. A tér, az omladozó erkély  – ami kifejezetten a milánói lakosság szimbólumává vált ebben az időben – Timi alkotása. Esztétikus, omladozó, leegyszerűsített élettér, pont amilyet kerestünk. Amilyen a karanténmagány hangulata.”
Mi van  mögötte?
“Mondtam Timinek, hogy én látom a cigiző nőt rajta. Mondta, hogy ő is.”

Holman Zsófia Telkes Tímea Karanténmagány

Megvalósítás:
“Akkor legyen így! Rákerült a komor tekintetű, magányos szereplőnk, aki bárki lehet – hisz ha jobban megnézzük, Modigliani hagyományait követve, ezek nem valódi szemek. “Ha ismerem a lelked, majd megfestem a szemed.” Ha majd megismerjük, hogyan alakul a karanténmagány története, és mi lesz a járvány vége, akkor  szemek is kerülnek az arcra. Mert addigra ismerni fogjuk, hogy mivel állunk szemben.”

 

Timi fotós. Zsófi festő. Sokoldalúak. Humorosak. Éles eszűek. Pörgősek. Vagányak. Zsófinak fontos a környezetvédelem. Festményei expresszívek és elgondolkodtatóak. Timi kortárs ékszertervezőkkel dolgozik együtt. Különleges érzékkel valogat zenét fotói mellé. Két kreatív nő. Érdemes velük fröccsözni egyszer.

 

Flamingós maszk mögött Telkes Tímea mosolyog. Munkáit honlapján lehet megismerni.

Levelek borította maszk mögött pedig Holman Zsófia rejlik. Instagramon fellelhetők alkotásai.

 

Az oldalon található fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.