GÁMÁN ZSUZSA – fotográfus

 

Szerinted mi lenne az a kérdés, amit mindenkinek fel kéne tennie magának?

Szeretem magamat?

Közelség / távolság?!

Nagyon szeretem a társaságot, mégis rettentően zárkózott vagyok. Kevés embert engedek közel magamhoz. De a fotóimon keresztül megnyílok.

Mit csináltál tegnap este 7-9 között?

Kipróbáltam a kölcsönkapott körlámpát a mai fotózáshoz. Andréról készült néhány jó kép. Tanárom és mentorom, Gulyás Miklós átküldte a Kenyeres utca sorozatból készülő könyv tervét. Kicsit meghatódtam.

Mesélj a hűtőszekrény projektedről!

Túl egy váláson, új hűtőt kellett vennem. Valamiért ugyanolyan típusú nagy hűtőt vettem, mint előtte is volt. De egyedül nem vásároltam annyit, mindig üres volt. A munkám miatt vasárnaponként is dolgozom, amikor korán reggel kelek. Kinyitottam a hűtőt, és annyira megdöbbentett a hűtőm üres sterilsége, hogy komolyan elgondolkodtam az életem akkori állásán. Rájöttem, hogy a hűtőm éppen olyan üres, mint amilyennek magamat éreztem. De tulajdonképpen kicsit tetszett is, kínosan ügyeltem a rendre. Ha valami bekerült, nagyon tudott zavarni. Aztán idővel elkezdtem játszani, elrejtettem üzeneteket, figurákat, utalásokat a képeken. Mert kiderült, hogy sokan kíváncsiak vasárnaponként a hűtőmre, többen elküldték a saját hűtőjükről készült képeiket is, ami jó beszélgetési alap volt. Mert a hűtőd megmutatja ki vagy. Olyan, mintha a lelkedet tárnád fel. Az évek alatt a hűtőmben saját ökoszisztéma alakult ki, neve Namag (segítek picit: Gaman visszafelé). Ennek lakói a Namaguliak. Még szavazást is tartottak. Szerettem volna nekik saját alkotmányt meg ilyenek, de akkor valahogy meguntam. De azóta is a legváratlanabb helyeken találnak meg, hogy mikor lesz újra hűtős kép?

Kedvenc borod?

Passionata (2016), Szent Gaál Pincészet

Fiad aranyköpései közül, mi jut eszedbe először?

„Mindenki összeillik a saját anyjával.”

A karanténos helyzet mi jót hozott Neked?

Időt és kiegyensúlyozottságot. Az utóbbi időben nagyon túlhajtottam magamat – munka, iskola mellett nevelem Andrét. Sok segítséget kapok, de nagyon szeretnék mindenhol megfelelni. Eléggé maximalista vagyok. Hajlamos vagyok túlkompenzálni. Ennek azért előbb-utóbb ára van. Most volt időm ezt levezetni, és amellett, hogy 24 órában Andréval vagyok, lelkiismeret-furdalás nélkül, sokkal intenzívebben tudtam az iskolai projektemre koncentrálni. Tanárom (Gulyás Miklós) szerint jót tett nekem ez a helyzet.