Kósa István: Időn kívűliek

 

 – az erdélyi szászföld közlegelőinek fái – 

Mirkvásár – Streitfort – Mercheașa

 

Mirkvásár – Streitfort – Mercheașa 

 

Mirkvásár – Streitfort – Mercheașa 

 

Mirkvásár – Streitfort – Mercheașa 

 

Mirkvásár – Streitfort – Mercheașa 

 

“A dél-erdélyi ősfás legelőkön nagyjából ugyanazt lehet látni, amit ötven-szász évvel ezelőtt lehetett volna.  Ezek a képek készülhettek volna  ötven-hatvan éve is.

Az öreg tölgyek ugyanígy néznének ki, számukra egy fél évszázad nem sokat jelent.  Nem is igazán érdekli őket hogy mi zajlik lent a völgyben ahol az éveket olyan nagyon aprólékosan számolják. Pedig történnek ott dolgok amik odavezzettek, hogy a földdarab, amibe belenőttek már nem is annyira szász-föld és már nem is mindig köz-legelő.

 

Kakasfalva – Hahnbach – Hamba

 

Kőhalom – Reps – Rupea

 

Omlás – Hamlesch – Amnaș

 

Ők csak kapaszkodnak a talajukba, fotoszintetizálnak és minden nyáron felpakolnak a repedezett kérgük alá egy évgyűrűnyi faköpenyt. Csak legyen egy kevés víz, ne legyen sok a fagyöngy, a cincérek is csak módjával furkáljanak és rendszeresen csoszogjanak közöttük kétlábúak akik botjaikat lóbálva terelgetik a négylábúak hordáit és nézik, ahogy azok érdes fogaikkal és nyelvükkel fűcsomókat továbbítanak emésztőcsatornáikba. Ez fontos, mert ezek a kisebb-nagyobb növényevők a fűvel együtt lerágják a magoncokat is. Ha nem nyírnák le a gátlástalanul törekvő fiatal fákat, azok pillanatok alatt már az öregek víz és tápanyag fejadagját szívogatnák és rossz esetben akár a fényért is versengeni kellene velük. Akkor annyi lenne a szép koronáknak, a fél évezredes, méltóságteljes haldoklásoknak.

 

Hermány – Kastenholz – Caşolţ

A legutóbbi évszázadban, ott lent a völgyekben egy kicsit felgyorsultak az események. A felgyorsult események hevében eltűntek az erdélyi szászok és maradtak az egykori szász falvak mint omladozó díszletek. Nincs már semmi abból a stabilitásból ami századokon át alapjaiban meghatározta az itt élők életét. Épp ellenkezőleg, többségében olyanok lakják az egykori szász falvakat akik jól megvannak a jelenben, nem a hagyományok tisztelete és a jövőn való gondolkodás tölti ki az életüket.

A legelőkön azért szépek a fák, csak kár hogy egy kicsit összeszoruló gyomorral lehet nekik örülni.  A legelő állatok gazdái kicserélődtek és a legeltetés alapvető célja is megváltozott. Régen tejért, gyapjúért, bőrért és húsért legeltettek, ma inkább már csak pénzért. Ennek szebbik fele pedig területalapú mezőgazdasági támogatás formájában érkezik. A pénzért cserébe pedig úgy kell kezelni a legelőket, ahogy Nyugat-Európában öltönyös, fekete cérnazoknis hivatalnokok eldöntik, hogy kezelni kell.  Ha arra adnak pénzt, hogy legyen fa, maradnak a fák, ha arra (és sajnos a jövőben erre adódhat esély) hogy nem kellenek a fák, akkor már dőlnek is recsegve a százados tölgyek.

Erked – Arkeden – Archita

 

Erked – Arkeden – Archita

 

Sövényszeg – Schweischer – Fișer

 

Az öreg fák amúgy is csak tereptárgyaknak számítanak az új szomszédaik számára. Pontasabban, tűzifaként nagyon jól hasznosítható tereptárgyaknak. Nem is lehet elvárni tőlük, hogy gyorsan csodálni kezdjék a göcsörtös, vén fák ágainak fraktálformáját, szabálytalan tökéletességét amikor amúgy is tele vannak a digitalis világból rájuk omlott, többnyire értelmezhetetlen hülyeségekkel.

 

Longodár – Langenthal – Dăișoara

 

Omlás  – Hamlesch – Amnaș

 

Szászszentlászló – Großlasseln – Laslea

 

Történt azért jó is az utóbbi években: megszaporodtak azok, akiknek nem sok közvetlen közük van a szász közlegelőkhöz és fáikhoz de tudnak úgy nézni ezekre a fákra mint lenyűgöző, öreg lényekre.  Kevesebben de azért vannak, akik tesznek is azért, hogy továbbra is legyen még akikre így nézni. Tőlük függhet a dél-erdélyi legelőkön most még tízesével-százasával fellelhető évszázados fák sorsa.

 

Breite-tető, Segesvár – Schäßburg – Șighișoara

 

Breite-tető, Segesvár – Schäßburg – Șighișoara

 

Talán majd jönnek olyan állattartó-generációk is, akik beledőlnek a kellemes melankóliába, ami ezekből a helyekből árad, elkezdenek másként nézni a fáikra és meg se fordul majd a fejükben hogy tűzre dobják a göcsörtös óriások darabjait.”

Tordos – Thorendorf – Turdaș

 

Tordos – Thorendorf – Turdaș

 

A képek analóg eljárással készített, zselatinos ezüst papírképek szkennelt változatai.

 

 

Az oldalon található fotók a szerző kizárólagos tulajdonát képezik. Ezek engedély nélküli publikálása, másolása, bármilyen módon történő felhasználása vagy megosztása a szerzői jog megsértésének minősül, melyet a törvény büntet.